maandag 18 februari 2008

De Wibautstraat tussen nu en 10 jaar.

Amsterdam heeft grootse plannen met de Wibautstraat, voor de gelegenheid gebombardeerd tot de lelijkste straat in Amsterdam. In tien jaar tijd wordt de straat omgetoverd in een stedelijke oase waar studeren, wonen en werken bij elkaar komen. De Wibautstraat moet een Amsterdamse smoel krijgen, weer leuk worden.

Screens, screens and more screens. Hiermee gaan wij, als IAM specialisten in spé, bijdragen aan deze missie. Urban screens moeten het straatbeeld gaan bepalen en de gebruikers van de Wibautstraat informeren en betrekken bij de ontwikkelingen die de komende (lange) tijd gaan plaatsvinden. Hoe gaan we dit doen? Om een antwoord op deze vraag te krijgen, moeten we eerst naar andere zaken gaan kijken.

Hoe kunnen we urban screens het beste integreren in het straatbeeld van de Wibautstraat?
Een belangrijke vraag. Het is belangrijk dat de schermen één worden met de architectuur die reeds aanwezig is en er de komende tijd gaat komen. Een belangrijke rol is weggelegd voor de Amstelcampus, welke door de HVA gerealiseerd zal worden. Hierdoor zal het aanzicht van dit deel van de straat ingrijpend veranderen. Wat kunnen we hiermee? We gaan kijken naar soortgelijke projecten in binnen- en buitenland en kijken hoe we dit kunnen toepassen in 'onze straat'.

Leuk die urban screens, maar wat moeten we ermee?
De gebruikers van de Wibautstraat betrekken bij de straat waar ze wonen, werken, studeren of elke dag doorheen reizen. Verder moet de straat weer antrekkelijk worden voor de Amsterdammers. Het is een publiek geheim dat de Wibautstraat bekend staat als één van de lelijkste straten in Amsterdam. Hoe gaan we urban screens gebruiken om dit te veranderen? Belangrijk is om te kijken of en hoe we de gebruikers van de straat kunnen inzetten en betrekken bij het 'vullen' van de schermen.

Wat vinden de mensen er eigenlijk van?
Wat ik me nu eigenlijk afvraag is; wat vind de Amsterdammer nou eigenlijk van de Wibautstraat? We nemen wel klakkeloos de mening van de gemeente en school over, maar die van de gebruiker weten we eigenlijk nog niet. Wat is er goed, wat is er slecht en wat kan er beter? Zitten de mensen wel te wachten op schermen en facades in hun straat? Hoe staan ze er tegenover en wat kan hun rol hierbij zijn? Belangrijke zaken om te bestuderen, want om wie draait het? Juist, om hen...

Op deze, eerder genoemde en andere vragen moeten we de komende periode concrete antwoorden gaan zoeken. Dit gaan we doen door de mensen die van de Wibautstraat gebruik maken te benaderen en naar hun mening en (toekomst)visie te vragen. Dit gaan we hoogstwaarschijnlijk presenteren in een minidocumentaire, dus houd dit blog in de gaten voor verdere updates!

1 opmerking:

Tobias zei

Wat netjes Koelman! Nu kunnen we echt gaan beginnen...